Joulupukin Youtube-kanava ylitti 10 miljoonan katsotun videon rajan

santa-number-1-pressYoutube-kanavan katsojista 95% tulee ulkomailta – Joulupukki-videoiden suosio kovinta Ranskassa ja latinalaisessa Amerikassa.

Joulupukilla on ollut kolmisen vuotta oma Youtube-kanava Santatelevision (www.youtube.com/santatelevision). Kanavaa tuottaa rovaniemeläinen digitaalisen median yritys Joulupukki TV Oy (www.joulupukkitv.com)

Tällä viikolla Joulupukin Youtube-kanava ylitti tärkeän rajapyykin, sillä kanavan videoita on nyt katsottu yli 10 miljoonaa kertaa.

Rovaniemeläisen Joulupukki TV:n toimitusjohtaja Tommi Lappalainen on Santatelevisionin Youtube-starttiin sangen tyytyväinen, kasvaahan kanavalla katsottujen videoiden määrät noin sadan prosentin vuosivauhtia. Erityisen mielissään Lappalainen on kanavan kasvupotentiaaliin Euroopan ulkopuolella: tietyissä maissa kuten Brasilia, Meksiko ja Argentiina katsottujen videoiden määrät ovat kasvaneet jo useita vuosia melkoisen hurjaa 200 prosentin vuosivauhtia.

Samaan aikaan Lappalainen kuitenkin korostaa nöyryttä: Lapin aidon ja perinteisen Joulupukin kanssa ei ole syytä kalastaa mitään Youtube-“skuuppeja”, eikä aitoa Joulupukkia tule pilata liialla kaupallisuudella tahi hypellä. Oikeanlaisten Joulupukki-videoiden on hyvä olla aitoutta viestittäviä, sekä lapsia ja lapsenmielisiä kunnioittavia, arvioi Lappalainen. Lappilaisuus, kiltteys sekä toisten ja luonnon kunnioittaminen ovat ajattomia arvoja, eivätkä ne mene heti pois muodista, veikkaa Lappalainen.

Rovaniemeläinen Joulupukki TV avasi jo vuonna 2000 Joulupukin Internet TV kanavan (www.santatelevision.com), ja nyt Youtuben avulla sen Joulupukki-videot ovat lopulta iskeneet itsensä läpi myös Euroopan ulkopuolella. Olemme tehneet Lapin ja Napapiirin aidosta Joulupukista kertovia Internet-videoita pian puolitoista vuosikymmentä, ja tavoitteemme on, että videoitamme katsotaan vielä puolenkin vuosisadan päästä ympäri maailmaa ja miksei vaikka avaruudessa, toteaa Lappalainen.

Kanavalla on eri kielisiä videoita yhteensä noin 200, eikä kanavan suosio perustu yhteen Youtube-hittiin, vaan laadukkaisiin toisiaan tukeviin Joulupukki-tarinoihin. Santatelevision tuo myös taitavasti esille Rovaniemen ja Lapin ainutlaatuista luontoa ja matkailua, vaikka Joulupukin Youtube-kanavan ensisijaisena tehtävänä ei ole Lapin matkailun edistäminen. Kanavan videot kuvataan Rovaniemen alueella, ja ennen kaikkea Napapiirin Joulupukin pajakylän matkailukohteissa, kuten Joulupukin pääpostissa.

Joulupukin Santatelevision Youtube-kanavalla on videoita kuudella kielellä: suomi, englanti, ranska, italia, espanja ja brasilian portugali. Vuonna 2013 kanavan seuratuin kieli oli vielä ranska, mutta Joulupukki TV:n toimitusjohtaja Lappalainen arvioi, että jo tänä vuonna portugali ja espanja kiilaavat ranskan ohi, kiitos suosion voimakkaan kasvun latinalaisessa Amerikassa. On hyvää pitää mielessä, että pelkästään Meksikossa on kaksi kertaa enemmän asukkaita kuin Ranskassa ja että Internetin käyttö kasvaa hyvin voimakkasti juuri kehittyvissä maissa, toteaa kanavan tuottaja Tommi Lappalainen, joka on koulutukseltaan maantieteilijä.