Sinivalkoisella sinnikkyydellä – Joulupukki TVn minidokumenttisarja Rovaniemen jalkapallomaailman tuskan tiestä ja yhteisöllisyydestä julkaistu Ruutu-suoratoistopalvelussa

Sinivalkoisella sinnikkyydellä – Joulupukki TVn minidokumenttisarja Rovaniemen jalkapallomaailman tuskan tiestä ja yhteisöllisyydestä julkaistu Ruutu-suoratoistopalvelussa

Napapiirin jalkapallokaupunki joutuu koronaviruspandemian takia myllerryksiin Rovaniemen Palloseuran juhlavuotena. Veikkausliigajoukkue RoPSilla ja sen kannattajilla, kuten pyörätuolista käsin peliä nauttivalla Esko ”Esellä” Janhusella, ei mene mikään suunnitelmien mukaisesti. Seurauksena on Suomen jalkapallohistorian pahin ”via dolorosa” eli tuskien taival, josta kertoo rovaniemeläisen Joulupukki TVn toteuttama kolmiosainen (3 x 40 min) minidokumenttisarja ”Sinivalkoisella sinnikkyydellä”, joka on nyt katsottavissa Ruutu-suoratoistopalvelusta.  Sarja löytyy Ruudusta osoitteella: https://www.ruutu.fi/ohjelmat/sinivalkoisella-sinnikkyydella  (sarjan katsominen on ilmaista, ja vaatii ainoastaan kirjautumisen)

Vaarojen vuodet laittavat pohjoisen ihmisten uskon koetukselle: arktinen jalkapallosydän ei kuitenkaan lannistu, vaan jatkaa sinnikkäästi sykkimistään. Hyvän mielen minidokumenttisarja ”Sinivalkoisella sinnikkyydellä”, jonka kokonaispituus on kaksi tuntia, on todellinen tarina syvästä yhteisöllisyyden voimasta ja suomalaisuudesta. Sarjaa on kuvattu 2020-2021, ja se painottuu RoPSin 70-vuotissjuhlavuoteen 2020. Sarjan viimeiset kuvaukset tehtiin vuoden 2021 marraskuussa.

Sarja Joulupukki TV:lle (www.joulupukkitv.com) yrityksen ensimmäinen pitkä tuotanto. Kansanvälisesti yritys tunnetaan parhaiten Santatelevision Youtube-kanavasta (www.youtube.com/santatelevision), jonka videoita on katsottu yli 200 miljoonaa kertaa. Sinivalkoisella sinnikkyydellä on tehty pitkälti lappilaisvoimin: sarjan on käsikirjoittanut, tuottanut ja ohjannut Joulupukki TVn toimitusjohtaja Tommi Lappalainen. Sarjan pääkuvaajana toimi Ryan Oliveira. Sarja editoinnista vastasi Juha Paitsola ja piirroksista Laura Haapamäki. Lisäksi tuotannossa on ollut mukana useita rovaniemeläisiä erilaisissa tehtävissä, kuten apulaiskuvaajina Marcelo Souza de Araujo ja Ahti Nykänen sekä äänityksessä Adicus Garton.

TRAILERI: Sinivalkoisella sinnikkyydellä- Ruutu-minidokumenttisarja

Minisarja ei ole niinkään tuotanto koronaviruspandemiasta tai jalkapallosta, vaan ennen kaikkea tarina yhteisöllisyydestä ja suomalaisuudesta poikkeuksellisina aikoina, korostaa sarjan ohjannut Tommi Lappalainen. Lappalainen toivoo, että tietty Lapin eksotiikka auttaa tuotannon ”kolahtamisessa” katsojille. Joulupukki TVn tavoitteena on saada sarja myös kansainväliseen jakeluun ennen loppuvuonna alkavia jalkapallon MM-kisoja. Kansainvälisestä jakelusta ei kuitenkaan vielä ole sopimuksia, korostaa Lappalainen.

Tuotannosta vastanneen Lappalaisen mukaan sarjan tekeminen ei ollut helppo kokemus, sillä se toteutettiin rajatuilla resursseilla pandemia-ajan epävarmuuksien keskellä. Pandemiarajoitukset eivät myöskään auttaneet ihmisten lähelle pääsemistä. Lappalainen kuitenkin toteaa, että pandemian puhjetessa keväällä 2020, kun 70-vuotiaan RoPSin juhlavuosi lähti kangerrellen käyntiin, hänelle tuli välittömästi fiilis, että tässä on tarina pohjoisesta, joka on vain pakko kertoa. Sarjaa ei täten ehditty valmistella perinteiseen tapaan, vaan tuotantoa alettiin kuvaamaan hieman kuin rakennettaisiin laivaa, jolla jo seilataan. Joulupukki TV kuvasi sarjan ns. omalla riskillä ja rahoituksella: jos sarjalle olisi lähdetty hakemaan tuotantotukia ja jakelijasopimuksia valmisteluvaiheessa, niin hyvä tarina olisi vaan mennyt ohi, arvioi tuottaja-ohjaaja Tommi Lappalainen. Tuotannon kehittämis- ja konseptointivaiheeseen saatiin kuitenkin hieman pandemia-ajan tukea Business Finlandilta ja Pohjois-Suomen ELY-keskukselta, toteaa Lappalainen kiitollisena.

Sinivalkoisella sinnikkyydellä- minidokumenttisarjan käsikirjoitti, tuotti ja ohjasi Joulupukki TV:n toimitusjohtaja Tommi Lappalainen

Lappalainen itse potki nuorempana jalkapalloa kaksitoista vuotta, hänen poikansa pelaavat jalkapalloa ja jo hänen isoisänsä harrasti lajia, joten futiksen yhteisöllisyys on sarjan ohjaajalle tuttu ja rakas teema. Lappalainen toteaa hieman sarkastisesti, että nuorena hänellä oli kyllä kovasti pelihaluja, mutta taitoa ei lainkaan samassa suhteessa. Toistuva vaihtopelaajana toimiminen kuitenkin opetti jo nuorena seuraamaan lajia ja sen kannattajia, naureskelee Lappalainen. Lappalainen uskoo, että Sinivalkoisella sinnikkyydellä- minidokumenttisarja jaksaa koukuttaa katsojaa aina sen katkeransuloiseen loppuun asti. Lappalainen on myös erittäin kiitollinen RoPSin kannattajille, pelaajille ja johdolle siitä, että he haasteellisina aikoina jaksoivat suhtautua tuotantoon myönteisesti ja kärsivällisesti.

Sinivalkoisella sinnikkyydellä– minidokumenttisarjaa ovat inspiroineet dokumenttielokuva ”Jalkapallomaa”, joka kertoi FC Lahden faneista, ja jonka ohjasi Teppo Airaksinen ja tuotti rovaniemeläinen Flatlights, sekä Fullwell 73:n Netflixille tuottama englantilainen dokumenttisarja ”Sunderland ’Til I Die”, joka seurasi legendaarisen englantilaisen Sunderland A.F.C:n kannattajia ja edustusjoukkueen romahdusta.

Sinivalkoisella sinnikkyydellä- sarjan kehittämisessä ja ideoinnissa oli palautetasolle auttamassa mukana monia luovan alan osaajia kuten runoilija Henri Hirvenoja, monitaitaja André Noël Chaker sekä Lapin yliopiston opettaja Timo Haanpää ja lehtori Max Juntunen.