Santatelevision Youtube-kanavalta ensimmäisen Ultra HD video

santa-ultra-hdVuonna 2000 Rovaniemellä perustettu Joulupukki TV Oy on jälleen ottanut uuden tärkeän askeleen: yritys on julkaissut Santatelevision Youtube-kanavallaan (www.youtube.com/santatelevision) historiansa ensimmäisen Joulupukki-aiheisen Ultra HD videon. Video on katsottavissa osoitteesta: www.youtube.com/watch?v=PPWYhoRdwBM. Videon voi luonnollisesti myös katsoa “perinteisessä” Full HD-teräväpiirtoresoluutiossa, jos katsoja ei ole vielä siirtynyt ULTRA HD aikaan.

Santatelevisionin ensimmäinen Ultra HD video on käytännössä reilun kahden minuutin video, jossa esitellään maisemakuvin Joulupukin pajakylää Rovaniemellä. Joulupukki TV:n toimitusjohtajan Tommi Lappalaisen mukaan julkaistu video on teknisesti ja kerronnaltaan suhteellisen yksinkertainen, ja sen kuvaustyyli ja kuvakerronta ovat hyvistä klassista tyyliä. Lappalaisen mukaan kyse onkin lähinnä kokeiluluonteisesta tuotannosta, jonka tarkoituksena on testata millaista lisäarvoa ULTRA HD tuo katsojille, ja miten saada mahdollisimman paljon irti Ultra HD:n tarjoamista eduista Youtube-tuotannoissa. Seuraavaan vuoden sisällä Santatelevisionin uudet tuotannot siirtyvät kaikki vaiheittain Ultra HD aikaan, toteaa Lappalainen.

Ultra HDn todellinen läpimurto Euroopassa tulossa vasta lähivuosina

Ultra HD on näyttötarkkuus, jonka pikselimäärä on 3 840 × 2 160 pikseliä eli neljä kertaa niin paljon kuin perinteisessä Full HD -näyttötarkkuudessa. TV:n ja Internet-videoiden maailmassa Ultra HD on yrittänyt lyödä itseään läpi käytännössä jo vuodesta 2014, ja esim. Youtube alkoi teknisesti tukemaan Ultra HDtä jo muutama vuosi ennen tätä. Rovaniemeläisen Joulupukki TV:n toimitusjohtaja Tommi Lappalainen arvio yleisesti, että Ultra HD on Internet-videoissa vielä kohtuullisen harvinaista, sillä jotta katsoja pääsee nauttimaan tästä formaatista, tulee hänellä olla ns. 4K televisio ja erittäin nopeat Internet-yhteydet. Lisäksi tarjoilla olevan videosisällön pitää olla tuotettu ja levitetty 4K tai Ultra HD muodossa. Suomessa käytännössä vain muutama prosentti katsojista pääsee tällä hetkellä nauttimaan ULTRA HD kuvanlaadusta, arvioi Lappalainen. Kuluttajien huippunopeat Internet-yhteydet yleistyvät kuitenkin nopeasti, ja edullisimmat 4K televisiot voi jo ostaa alle 600 € hintaan, toteaa Lappalainen.

Täten Ultra HD:n todellinen läpimurto tapahtunee Suomessa ja Länsi-Euroopassa vasta lähivuosina, arvioi Lappalainen. Ultra HD:n suosiota tulee varmasti kasvattamaan myös se, että maksulliset streaming videopalvelut kuten Netflix tarjovat jo Ultra HD sisältöjä.

ULTRA HD asettaa myös haasteita videoiden ja TV-sisältöjen tuottajille

Joulupukki TV on aloittanut Joulupukki-aiheisten videoiden kuvauksen ja julkaisun uudella Ultra HD teknologialla, sillä Lapin vanhasta valkoparrasta kertovien laadukkaiden videoiden elinikä Internetissä on usein toista kymmentä vuotta. Santatelevision Youtube-kanavalla (www.youtube.com/santatelevision) katsotaan tänä vuonna n. 15 miljoona videota, ja yli 96% kanavan katsojista tulee ulkomailta, ja ennen kaikkea maista, joissa Ultra HD:n suosio kasvaa nopeasti. Noin 100% vuosittaista kasvua nauttiva Santatelevision Youtube-kanava onkin kansainvälisyydessään Suomen suosituimpien Youtube-kanavien joukossa.

Joulupukki TV toimitusjohtaja Tommi Lappalainen toteaa, että vaikka Ultra HD-formaatti tarjoaa merkittäviä mahdollisuuksia kasvuun, niin se tekee itsenäiselle pienille tuotantoyhtiöillle kuvauksista teknisesti entistä haastavimpia: uusi kuvantarkkuus on niin suuri, että jokaista yksityiskohtaa on hiottava entistä tarkempaan, jotta Lapin Joulupukin aitous pääsee korostumaan.