Joulupukki TV täyttää 20 vuotta! Katso yrityksen veikeä historiikkivideo.

                      SYNTYMÄPÄIVÄVIDEO: Joulupukki TV Oy – 20 vuotta suomalaista video- ja TV-alan historiaa


JOULUPUKKI TV TÄYTTÄÄ 20 VUOTTA!

Rovaniemeläinen AV-alan tuotantoyritys Joulupukki TV Oy täyttää loppuvuodesta peräti 20 vuotta. Yrityksen perustivat vuoden 2000 toisella puoliskolla Tommi Lappalainen ja ranskalainen Bernard Giry sekä lauma pienosakkaita.  Yrityksen  nykyisenä toimitusjohtajana toimii Lappalainen: Giry siirtyi vuonna 2006 perhesyistä muihin tehtäviin.  Joulupukki TV tunnetaan maailmalla parhaiten ennen kaikkea Santatelevision Youtube-kanavastaan www.youtube.com/santatelevision , jota vuosittain katsovat kymmenet miljoonat lapset ja lapsenmieliset ympäri maailmaa. Yritys perustettiinkin alunperin juuri Santatelevision Internet TV:n ympärille: Youtubeen Santatelevision siirtyi menestykkäästi vuonna 2010.

Joulupukki TV on kuitenkin myös paljon muuta kuin pelkkä kansainvälisesti menestynyt Santatelevision Youtube-kanava: vuosien varrella yrityksestä on kehittynyt yksi Pohjois-Suomen johtavia videopalveluiden tuottajia (www.youtube.com/joulupukkitv ) sekä vuodesta 2018 lähtien innovatiivinen drone-kuvausfirma. Lisäksi Joulupukki TV on vuosittain mukana useissa kansainvälisissä televisiotuotannoissa palveluntarjoajana ja kumppanina.  Joulupukki TV on myös kehittänyt televisioon ja SVOD-palveluihin omia tuotteitaan: yritys kuvaa tällä hetkellä mm. omaa minidokumenttisarjaa nimeltä ”RoPS vs. COVID-19” sekä valmistelee luxemburgilaisen kumppaninsa Wady Filmsin kanssa aikuisille tarkoitettua kansainvälistä ”Kilvo Elf” suoratoistosarjaa.

Katso yltä veikeä multimediaesitys firman 20-vuotiaasta historiasta, jonka teimme juhlan kunniaksi, sillä COVID-19 tilanne ei juuri mahdollista ”fyysistä” juhlintaa.

Haluamme kiittää lämpimästi kaikkia yrityksemme työntekijöitä, harjoittelijoita, asiakkaita ja kumppaneita sekä luonnollisesti itse tuotantojemme katsojia yhteistyöstä viimeisen 20 vuoden varrelta. Olkoon tämä vasta alkua uusille kiehtoville tuotannoille.  Toivottavasti pääsemme yhdessä juhlimaan yrityksemme 30-vuotissyntymäpäiviä!

 

Yrityksen perustajajäsenet Tommi Lappalainen (vas) ja Bernard Giry Rovaniemellä vuonna 2005.

 

Joulupukki TV:n pitkäaikainen tuotantopäällikkö Juha Paitsola (vas) sekä vuosina 2012-2016 työskennellyt Nuno Escudeiro  (josta myöhemmin on tullut kansainvälisesti arvostettu dokumenttiohjaaja) kuvaamassa helmikuussa 2015 kymmeniä miljoonia katsojia Youtubesssa tavoittanutta ”Reindeer of Santa Claus” Santatelevision-videota.

 

YRITTÄJÄNÄ TOIMIMINEN VÄLILLÄ HYVINKIN HAASTAVAA

Joulupukki TV:n toimitusjohtaja ja tuottaja Tommi Lappalainen toteaa, ettei kadu päätöstään ryhtyä yrittäjäksi. Tylsiä tai rutiininomaisia työpäiviä firmassa on harvoin, ja Joulupukki TV:n ansiosta olen saanut työskennellä erittäin mielenkiintoisten yritysten ja ihmisten kanssa, sekä vierailla välillä hyvinkin eksoottisissa kohteissa, toteaa Lappalainen. Pelkkää ruusuilla tanssimista ei pienen AV-alan yrityksen vetäminen Lapissa kuitenkaan ole, toteaa Lappalainen. Esim. emme ikinä olisi voineet kuvitella, että Santatelevision-kanavan kansainväliseen läpimurtoon menee yli 15 vuotta: alkuperäisessä vuoden 2000 liiketoimintasuunnitelmassa siihen oli varattu vaivaiset kolme vuotta, naureskelee Lappalainen…  Lisäksi firmamme linkittyy voimakkaasti Lapin matkailun ekosysteemiin: näin olemme myös joutuneet kärsimään alueen turismin alamäistä, kuten vuosien 2009-2010 talouskriisistä, sekä nykyisestä, aivan poikkeuksellisesta COVID-19 epidemiasta.

Koronavirus ei kuitenkaan ainakaan vielä ole saanut yritystä polvilleen, toteaa Lappalainen. Vaikka COVID-19 tekee erittäin suurta hallaa Lapin matkailulle, sekä vaikeuttaa AV-tuotantoja Suomessa ja laajemmin Euroopassa, niin Joulupukki TVlle se on onneksi myös tarjonnut joitain uusia liiketoimintamahdollisuuksia esim. live-lähetysten ja matkailukohteiden virtuualiesitysten rintamalla.  Yritys onkin saanut Business Finlandilta ja ELY-keskukselta taloudellista tukea liiketoiminnan kehittämiseen COVID-19- häiriötilanteessa: näillä tuilla on ollut suurin merkitys sille, että osaamistamme on pystytty uudelleen kohdistamaan markkinoilla syntyneisiin uusiin tarpeisiin,  toteaa Lappalainen.

 

TIIVISTÄ YHTEISTYÖTÄ LAPPILAISTEN OPPILAITOSTEN KANSSA

Mainitsemisen arvoista koskien Joulupukki TVn historiaa on myös se, että vuosien varrella firmalla on ollut useita äärimmäisen lahjakkaita nuoria työntekijöitä ja harjoittelijoita, jotka ovat myöhemmin muualla luoneet upean kansallisen tai kansainvälisen uran.  Nämä nuoret ovat tulleet Joulupukki TV Oy:n lähinnä Lapin eri oppilaitosten kautta. Esimerkiksi yrityksessämme on ollut harjoittelijana mm. rovaniemeläinen menestynyt ohjaa Jussi Hiltunen (joka on ohjannut mm. Armoton maa elokuvan sekä  jaksoja Sorjonen-sarjaan) sekä vuosia tuotantopäällikkönä portugalilainen Nuno Escudeiro, joka on tänä päivänä kansainvälisesti palkittu dokumenttiohjaa mm. The Valley  dokumentista.  Rovaniemellä yliopistokaupungissa sijaitseva Joulupukki TV on siis ollut kautta historiansa eräänlainen mielenkiintoinen ponnahduslauta monen lahjakkaan nuoren uralla. Yritys onkin tehnyt kautta historiansa tiivistä yhteistyötä Lapin yliopiston ja Lapin ammattikorkeakoulun kanssa: ilman näitä oppilaitoksia Rovaniemellä tuskin pystyisi pyörittävää kansainvälistä AV-alan yritystä, toteaa Joulupukki TVn toimitusjohtaja Tommi Lappalainen.